Klubben

Lite historik om Åkersberga Mc-klubb EST 1980

 

1979 var vi ett gäng unga mc-åkande tjejer och killar i Åkersberga som en dag samlades på gräsmattan utan för fältassistent Platons kontor.

Vi ville ha ett garage där vi kunde meka och bygga hojar.

Platon hjälpte oss att ta kontakt med dåvarande kommunalråd och en av oss, Göran kunde tackla kommunen, så på hösten 1979 fick vi löfte om vår nuvarande lokal.

Ett öppet bilgarage på Norrgårdsvägen. Garaget hade stått tomt länge, för ingen ville ha sin bil där, då det var lätt att göra inbrott i bilarna och risken för skadegörelse var stor.

Sagt och gjort på luciahelgen 1979 satte vi igång att bygga in det öppna garaget, sätta dörrar och började bygga bås. Vi hade också plats för ett mindre fikarum, där vi givetvis satte in en bardisk. Vi hade inget vatten och avlopp, så toaletten var en torrtoa och vatten hämtades i dunkar hemifrån. 1980 stod garaget klart och vi räknar klubbstarten från detta år. EST 1980.

Intresset för vår förening växte snabbt, så vi delade upp föreningen i en customsektion och en racesektion. 1984 var vi ca 180 medlemmar. Dessa bestod av mc-åkare med respektive samt vänner. Race-sektionen tävlade i roadracing och custom-sektionen byggde och åkte på hojträffar. Efter något år så tyckte vi olika om fördelningen av pengar och hur föreningen skulle drivas, så efter några hetsiga möten gick många på racesidan ur klubben. Under åren som gått hade customsektionen inköpt verktyg och maskiner så dessa tillhörde då denna sektion.

Efter detta så följde några år med ett stort medlemstapp och klubben hade svårt att överleva, vi var mellan 10-15 stycken som drev runt garage-kostnaderna själva och bekostade allt. Det sved i våra plånböcker.

År 1992 vände trenden igen och det blev återigen populärt att äga en motorcykel och medlemsantalet ökade sakta men säkert.

1995 drog vi in vatten och avlopp samt betalade anslutningsavgift till kommunen, 1996 fick klubben dusch/tvättmaskin och tre toaletter. Medlemsantalet ökade så köpte in oss på lite fler bilplatser till svetsrum, lackbox, blästerskåp, mc-lyft och svarv. Vi har också ett förråd för militärtält, och vinteruppställningsplatser m.m.

Klubben har numera 24 bås-platser och ett ca100kvm stort klubbrum med bar och kök, och allt annat som kan tänkas behövas.

Idag är vi ca: 30 st medlemmar plus, minus1-2, varav några kan vara provmedlemmar och så har det varit i flera år.

Klubben består fortfarande av både tjejer och killar och har 9 medlemmar kvar sedan starten.

Text Kristina Uddén medlem sedan starten.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.